Tips om het stresshormoon cortisol te verlagen
Cortisol wordt vaak het stresshormoon genoemd omdat het wordt geproduceerd bij stress- en angstprikkels. Een overmatige afgifte van cortisol verstoort veel processen in je lichaam, waaronder het zelfhelend vermogen …
Klik hier en lees meer.Moonbird, een ademcoach in je hand
Moonbird is een ademhalingstool die in de palm van je hand past. Je ademt mee met het uitzetten en krimpen van het apparaatje. Door de sensor aan de voorkant wordt je hartritme, HRV en coherentie gemeten. Deze live biofeedback wordt weergegeven in de bijbehorende app; zo kun je …
Klik hier en lees meer.Hoe ons lichaam reageert op emoties en het wegdrukken ervan
Het emotionele, mentale en fysieke lichaam vormen één geheel en zijn niet drie aparte onderdelen. Zo reageert het lichaam op emoties en spanning of het wegdrukken ervan. Dit kan zich na verloop van tijd uiten in vage klachten …
Klik hier en lees meer.Wat zijn binaural beats en hoe kun je ze inzetten om je gezondheid te verbeteren
Heb jij wel eens gehoord van binaural beats? Binaural beats brengen jou en je brein in een andere staat van zijn zodat je bijvoorbeeld beter kunt concentreren of ontspannen. Klinkt zweverig, maar het is pure wetenschap …
Klik hier en lees meer.Tips voor het creëren van een fijne avondroutine
Sinds ik een fijne avondroutine heb gecreëerd, ga ik ontspannen naar bed, slaap ik veel beter en voel ik mij overdag energieker. Hieronder lees je mijn advies voor het creëren va …
Klik hier en lees meer.De nervus vagus stimuleren en versterken
De nervus vagus is de langste en meest complexe zenuw in het lichaam en loopt vanuit ons brein naar organen zoals de longen, darmen, maag en het hart. De mens heeft een linker en rechter nervus vagus en die zijn van grote invloed op automatische processen zoals …
Klik hier en lees meer.De invloed van suiker op ons brein
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert om niet meer dan 10% van je calorie inname aan suiker te eten. Dat komt neer op een gemiddelde maximum van 50 gram suiker per dag. Uit onderzoek …
Klik hier en lees meer.Dankbaarheid als vergrootglas
Dankbaarheid werkt als een vergrootglas; het vergroot de dingen die positief en mooi zijn in jouw leven uit. Het leert ons in het hier en nu al …
Klik hier en lees meer.Leer leven met de seizoenen
Vroeger leefden mensen in het ritme van de natuur. Elk seizoen heeft namelijk een karakter en kenmerken en beïnvloedt daarmee de planten, dieren en natuurlijk de mens. Wij zijn tegenwoordig echter ver verwijderd van dit natu …
Klik hier en lees meer.Futloos? Een aantal tips om jouw energieniveau op te krikken!
Ben jij futloos, heb je last van vermoeidheid én weinig energie? In dit artikel vind je een aantal tips die jou kunnen helpen bij het verhogen van je energieniveau! …
Klik hier en lees meer.Zelfcompassie - betekenis en oefening
Zelfcompassie houdt in dat je vriendelijk en niet veroordelend naar jezelf kijkt, juist op momenten dat je het moeilijk hebt. Helaas hebben veel mensen vooral tijdens die moeilijke situaties last van het interne kritische stemmetje die het allemaal nog net even wat moeilijker …
Klik hier en lees meer.Palming, een handige tool bij overprikkeling
Veel mensen kampen regelmatig met overprikkelingsklachten en dat is niet zo gek. Mailtjes en telefoontjes stromen binnen, de agenda is volgepland, de werkdruk is hoog, het openbaar vervoer zit vol en ga zo maar door. De continue stroom aan informatie en prikkels is voor ons brein moeilijk te verwerken en dat kan klachten opleveren. Gelukkige zijn er verschillende tools voor …
Klik hier en lees meer.Neuroplasticiteit
Door een harde klap op het hoofd, maar ook door chronische stress kunnen verbindingen tussen zenuwcellen in het brein verbroken of beschadigd raken. Hierdoor werkt de communicatie tussen deze zenuwcellen niet meer goed en dit levert klachten op. Maar, wist je dat jouw brein het vermogen heeft dit te herstellen en nieuwe verbindingen tussen zenuwcellen …
Klik hier en lees meer.Het opbouwen van sociale activiteiten
Het hebben van verschillende klachten heeft veel invloed op het sociale leven en het ondernemen van (sociale) activiteiten. Veel mensen zijn logischerwijs geneigd zich terug te trekken en hun wereld kleiner en veiliger te maken, voelen veel verdriet, jaloezie en frustratie omdat ze niet meer kunnen wat voorheen wel kon en zijn onzeker over hun toekomst. Herkenbaar? …
Klik hier en lees meer.Fight-or-flight; deel 3
Veel mensen komen onbewust en onbedoeld terecht in een vicieuze cirkel. De vorige post gaat in op hoe het komt dat mensen na het oplopen van een hersenschudding steeds gevoeliger worden voor prikkels en steeds meer klachten krijgen. Belangrijk om te weten is dat het afschermen of vermijden van deze vervelende prikkels, door bijvoorbeeld het gebruik van …
Klik hier en lees meer.Fight-or-flight; deel 2
In de vorige post heb ik uitgelegd hoe het autonome zenuwstelsel werkt en hoe dit invloed heeft op het herstel van bijvoorbeeld een hersenschudding en ook lijkt Long Covid hier mee te maken te hebben. Veel mensen blijven klachten ervaren omdat hun (reptielen)brein beoordeelt dat er sprake is van gevaar en daarom het stresssysteem inschakelt en …
Klik hier en lees meer.Fight-or-flight; deel 1
De meeste mensen herstellen gelukkig binnen drie maanden van een hersenschudding. Toch ervaren 1 op de 3 mensen na die drie maanden nog steeds klachten. Het sympathische zenuwstelsel speelt een grote rol bij de oorzaak daarvan en daarmee ook bij het herstel van een langdurige hersenschudding. In deze post ga ik in op wat dit systeem inhoudt …
Klik hier en lees meer.De vicieuze cirkel van overprikkeling en 5 tips om hier beter mee om te gaan
Overprikkeling is misschien wel één van de meest voorkomende klachten van iemand met hersenletsel, maar ook mensen zonder hersenletsel kunnen hier natuurlijk last van hebben. Om beter om te kunnen gaan met klachten, is het belangrijk om te begrijpen waar deze klachten vandaan komen. Prikkels zijn stukjes informatie die binnenkomen. Externe …
Klik hier en lees meer.Voeding en het brein
Gezonde voeding heeft grote positieve effecten op de werking van ons lichaam en brein en daarmee op ons leven en welzijn. Daarom heb ik ‘Brainfood’ (gezonde voeding voor het brein) als thema opgenomen. Het onderzoek hieronder is een voorbeeld van hoe gezonde voeding invloed heeft op, in dit geval, stress. De klinisch neuropsycholoog Erik Scherder haalt …
Klik hier en lees meer.De invloed van meditatie op stress
Stress: een thema dat niet alleen voor de mensen met een geklutst brein interessant is, want iedereen ervaart wel eens stress. De term ‘stress’ is pas in de jaren 30 van de vorige eeuw bedacht en tegenwoordig één van de grootste oorzaken van een hele boel gezondheidsproblemen. Natuurlijk heeft stress ook een functie; het verhoogt …
Klik hier en lees meer.Waarom slapen zo belangrijk is en 5 stappen om dit te verbeteren
Wist je dat slapen de basis is van onze gezondheid én dat dit alles te maken heeft met het brein? Het doel van slapen is namelijk het “schoonmaken” van de hersenen. Als we wakker zijn produceren we giftige afvalstoffen, die afgevoerd moeten worden naar ons lymfestelsel en dat gebeurt tijdens onze (diepe) slaap! Dit verklaart waarom mensen met chronische slaapproblemen …
Klik hier en lees meer.De impact van ademwerk en een effectieve ademhalingsoefening
Emoties veranderen, als de adem verandert. Als we ons concentreren houden we onze adem vaak in en als we nerveus of angstig zijn ademen we oppervlakkig. Helaas helpt deze instinctieve reactie niet. Je kunt je niet beter concentreren als je je adem inhoudt en oppervlakkig ademen verergert juist de symptomen van angst. Al duizenden jaren ...
Klik hier en lees meer.