Emoties veranderen, als de adem verandert. Als we ons concentreren houden we onze adem vaak in en als we nerveus of angstig zijn ademen we oppervlakkig. Helaas helpt deze instinctieve reactie niet. Je kunt je niet beter concentreren als je je adem inhoudt en oppervlakkig ademen verergert juist de symptomen van angst.
Al duizenden jaren worden ademhalingstechnieken ingezet om bijvoorbeeld genezing te bevorderen, stress aan te pakken of om meer energie te krijgen. Ademhaling is misschien wel de krachtigste manier om invloed uit te kunnen oefenen op het zenuwstelsel en daarmee op hoe wij ons voelen!
Test jezelf
?Veel mensen ademen te oppervlakkig, snel en hoog in de borst. Bij een gezonde ademhaling haal je rond de 10 keer per minuut adem via de buik. Bij een optimale ademhaling is dit zelfs 4 of 5 keer per minuut! Dit kun je zelf makkelijk testen door een timer op een minuut te zetten en het aantal keer dat je (in)ademt te tellen!
Ik heb een oefening gevonden voor ontspanning die mij erg heeft geholpen én die ik nog steeds dagelijks toepas. Kort, krachtig, makkelijk uit te voeren en je hebt geen app nodig! Je kunt deze oefening bijvoorbeeld drie keer op een dag doen, in de ochtend, middag en avond of wanneer je stress ervaart of overprikkeld bent.
De oefening
Adem via de buik vier seconden in door de neus, daarna vier seconden uit door de mond en houd dit vervolgens vier seconden vast. Herhaal dit tien keer.
Ben jij benieuwd naar hoe ademhaling een grote rol kan spelen in het herstellen van een Postcommotioneel syndroom (langdurige hersenschudding)? Nikki van The Breathwork movement deelt haar verhaal hierover op haar website. Ook kun je hier terecht voor meer informatie en inspiratie over het thema ademhaling.