De invloed van meditatie op stress

De term ‘stress’ is pas in de jaren 30 van de vorige eeuw bedacht en tegenwoordig één van de grootste oorzaken van een hele boel gezondheidsproblemen.

Natuurlijk heeft stress ook een functie; het verhoogt je hartslag en bloeddruk, je spijsvertering komt op een laag pitje te staan en zorgt voor de aanmaak van adrenaline waardoor je in een noodsituatie snel kunt vluchten. Dit wordt ook wel het ‘fight-or-flight’ systeem genoemd, maar ook het ervaren van stress voor een sollicitatiegesprek of bijvoorbeeld tijdens het wachten op de uitslag van de coronatest is heel normaal.

Echter, er bestaat ook ongezonde stress en helaas hebben te veel mensen hier te vaak en te lang last van. Als je je langdurig in een staat van vechten of vluchten bevindt, spreken we van chronische stress; je accu loopt leeg en dat heeft veel invloed op je fysieke en mentale gezondheid. Chronische stress verstoort hormonen, kan leiden tot diabetes, hart- en vaatziekten, ontstekingen, geheugenproblemen, slapeloosheid, depressie en nog veel meer.

Vastzitten in de stresstoestand

Eén van de symptomen van licht traumatisch hersenletsel is dat het brein vast komt te zitten in deze stresstoestand. Hierdoor heeft ook deze groep vaak last van onder andere slaapproblemen, concentratieproblemen, hartklachten, overprikkeling en vermoeidheid.

Gelukkig zijn er verschillende manieren om het brein tot rust te brengen en uiteindelijk uit die stressstaat te kunnen stappen. Eén van deze manieren is mediteren. Tijdens meditatie breng je jezelf in een staat van rust, waardoor je hartslag en bloeddruk dalen en je onderbewuste het signaal krijgt dat de situatie “veilig” is. En voor degenen die denken dat je je lijf in de ongemakkelijke lotushouding moet kunnen vouwen om te mediteren heb ik goed nieuws: dat is onzin! Mediteren kan namelijk ook gewoon op een stoel, op de bank of op bed!

” Hoe meer je mediteert, hoe meer voordelen je zult ervaren en hoe minder vatbaar je bent voor stress.”

Ik ben zelf fan van de app ‘Headspace’, maar ook ‘Insight Timer’ wordt door velen aangeraden en er staan veel geleide meditaties op YouTube onder bijvoorbeeld de term ‘Yoga Nidra’. Ik mediteer ongeveer 2 keer per dag 20 minuten en merk dat dit vrijwel direct invloed heeft op mijn stressklachten. Mijn hartslag gaat naar beneden, ik ervaar meer rust en ruimte in mijn hoofd, overprikkelingsklachten ebben langzaam weg en ik ben daarna energieker en productiever!