Fight-or-flight deel 1

De meeste mensen herstellen gelukkig binnen drie maanden van een hersenschudding. Toch ervaren 1 op de 3 mensen na die drie maanden nog steeds klachten. Het sympathische zenuwstelsel speelt een grote rol bij de oorzaak daarvan en daarmee ook bij het herstel van een langdurige hersenschudding. In dit artikel ga ik in op wat dit systeem inhoudt en wat het herstellen van PCS/langdurige hersenschudding daarmee te maken heeft.

๐—›๐—ฒ๐˜ ๐—ฎ๐˜‚๐˜๐—ผ๐—ป๐—ผ๐—บ๐—ฒ ๐˜‡๐—ฒ๐—ป๐˜‚๐˜„๐˜€๐˜๐—ฒ๐—น๐˜€๐—ฒ๐—น ๐—ฏ๐—ฒ๐˜€๐˜๐—ฎ๐—ฎ๐˜ ๐˜‚๐—ถ๐˜ ๐˜๐˜„๐—ฒ๐—ฒ ๐˜€๐˜†๐˜€๐˜๐—ฒ๐—บ๐—ฒ๐—ป:

โ–ช๏ธ๐—›๐—ฒ๐˜ ๐˜€๐˜†๐—บ๐—ฝ๐—ฎ๐˜๐—ต๐—ถ๐˜€๐—ฐ๐—ต๐—ฒ ๐˜‡๐—ฒ๐—ป๐˜‚๐˜„๐˜€๐˜๐—ฒ๐—น๐˜€๐—ฒ๐—นย (fight or flight). Kernwoorden: vechten, vluchten, bevriezen, actie en overleven. In deze stand verbruikt je lichaam energie en maakt het de stresshormonen adrenaline en cortisol aan.

โ–ช๏ธ๐—›๐—ฒ๐˜ ๐—ฝ๐—ฎ๐—ฟ๐—ฎ๐˜€๐˜†๐—บ๐—ฝ๐—ฎ๐˜๐—ต๐—ถ๐˜€๐—ฐ๐—ต๐—ฒย ๐˜‡๐—ฒ๐—ป๐˜‚๐˜„๐˜€๐˜๐—ฒ๐—น๐˜€๐—ฒ๐—นย (rest and digest). Kernwoorden: herstel, ontspanning, opladen en rust. De stresshormonen worden afgebroken, bloeddruk, hartslag en ademhalingsfrequentie daalt en het lichaam kan herstellen.

Ons โ€˜gaspedaalโ€™ en โ€˜rempedaalโ€™ moeten goed op elkaar afgestemd zijn. Bij een gezond patroon is er balans en wisselen stress en inspanning zich af met rust en herstel.

Wat we zien bij mensen die na drie maanden nog klachten hebben na het oplopen van een hersenschudding, is dat er geen balans is tussen deze twee systemen en voornamelijk het sympathische zenuwstelsel geactiveerd is. Je staat continue in de overlevingsstand en dat zorgt ervoor dat je lichaam energie verbruikt die het eigenlijk niet heeft want, het ontspannen en opladen vindt niet goed en lang genoeg plaats. Dit levert klachten op en zorgt ervoor dat het brein niet voldoende mogelijkheid heeft om te herstellen van de hersenschudding.

Om te herstellen is het dus van belang dat het sympathische systeem afgeremd wordt. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je hier invloed op uit kunt oefenen. Hier lees je in het volgende artikel meer over.