In het vorige artikel heb ik uitgelegd hoe het autonome zenuwstelsel werkt en hoe dit invloed heeft op het herstel van bijvoorbeeld een hersenschudding. Tevens lijkt Long Covid hier mee te maken te hebben.
Veel mensen blijven klachten ervaren omdat hun (reptielen)brein beoordeelt dat er sprake is van gevaar en daarom het stresssysteem inschakelt en stresshormonen aanmaakt. Hierdoor komt het lichaam niet toe aan het herstellen van het hersenletsel, verbruikt het te veel energie én wordt helaas ook de zintuigelijke informatie die binnenkomt niet meer goed verwerkt.
De prioriteiten van het reptielenbrein ligt namelijk bij het binnenkrijgen van voldoende zintuigelijke informatie zodat het goed kan beoordelen of we nog steeds in gevaar zijn of niet.
Omdat die zintuigelijke informatie door het hersenletsel niet meer goed binnenkomt, past het reptielenbrein een trucje toe: het verscherpt de zintuigen zodat er meer informatie binnen kan komen. De zintuigen worden gevoeliger gemaakt, dat levert overprikkelingsklachten op en daardoor voelt het voor veel mensen alsof hun prikkelfilter niet goed meer werkt. Belangrijke reminder:
Jouw brein en prikkelfilter zijn niet stuk!
Een (begrijpelijke) reactie van veel mensen hierop is het dempen van deze prikkels door bijvoorbeeld buiten altijd een zonnebril en pet te dragen, vaak een noise cancelling koptelefoon of oordopjes te gebruiken en situaties uit de weg te gaan. Helaas blijft hierdoor juist de prikkelgevoeligheid en daarmee de klachten toenemen en kom je terecht in een vicieuze cirkel!
De eerste stappen in het herstelproces zijn het doorbreken van deze vicieuze cirkels, hier lees je in het volgende artikel meer over!