Fight-or-flight; deel 3

Veel mensen komen onbewust en onbedoeld terecht in een vicieuze cirkel. Het vorige artikel gaat in op hoe het komt dat mensen na het oplopen van een hersenschudding steeds gevoeliger worden voor prikkels en steeds meer klachten krijgen. Belangrijk om te weten is dat het afschermen of vermijden van deze vervelende prikkels, door bijvoorbeeld het gebruik van een oordopjes, noise cancelling koptelefoon en een zonnebril (als de zon niet schijnt), deze situatie en klachten in stand houdt!

Om het lichaam de mogelijkheid te geven om te herstellen van een hersenschudding, is het belangrijk om deze vicieuze cirkels te doorbreken.

Dat ziet er zo uit:

1. De eerste stap om dit te doorbreken en te kunnen herstellen van een hersenschudding is het weer rustig en stelselmatig aangaan van deze helaas vervelende prikkels. Het brein moet het signaal krijgen dat er weer voldoende informatie binnenkomt zodat het de hersengebieden en zintuigen na een tijdje weer minder gevoelig kan maken en de klachten verminderen.

Kortom: het brein moet wennen aan deze prikkels voordat de overprikkelingsklachten kunnen verdwijnen. 

2. Tegelijkertijd is het van belang dat er gewerkt wordt aan het doorbreken van de langdurige verhoogde cortisolproductie (stresshormoon). De bewezen en meest effectieve manier om dit te doorbreken is meditatie en nee dit hoeft niet enorm zweverig te zijn! Ademhalingsoefeningen, rustig wandelen en mindfulness zijn ook manieren om die cortisolaanmaak te verminderen. Ik raad aan dit meerdere keren op een dag te doen, ook als je je beter begint te voelen. In de artikelen over ademhaling en stress vind je meer informatie en tips hierover.

3. Wanneer beide cirkels doorbroken zijn kunnen de activiteiten langzaam en geleidelijk opgebouwd worden.

Mocht je hier vragen over hebben of het fijn vinden om hier ondersteuning bij te krijgen, dan kun je het contactformulier invullen en neem ik contact met jou op !