Het opbouwen van sociale activiteiten

Het hebben van verschillende klachten heeft veel invloed op het sociale leven en het ondernemen van (sociale) activiteiten. Veel mensen zijn logischerwijs geneigd zich terug te trekken en hun wereld kleiner en veiliger te maken, voelen veel verdriet, jaloezie en frustratie omdat ze niet meer kunnen wat voorheen wel kon en zijn onzeker over hun toekomst.

Herkenbaar? Dan wil ik jou allereerst meegeven vertrouwen te blijven hebben, het komt echt wel weer!

Ik krijg regelmatig vragen over het opbouwen van sociale activiteiten en hoe dit het beste aan te pakken is. Laat het versoepelen van de coronamaatregelen nou de aangewezen mogelijkheid zijn dit stapsgewijs aan te kunnen pakken. Nederland gaat in etappes open en dit geeft jou de kans weer rustig te wennen aan meer prikkels en (sociale) activiteiten!

Hoe pak je dit aan:

✔ Bouw het rustig op, misschien is twintig minuten voldoende in het begin. Ging dat goed? Dan blijf je de volgende keer wat langer!

✔ Houd jezelf rustig en wees niet meteen gealarmeerd als je klachten ervaart. Het is weer nieuw na zo’n lange tijd, het is spannend en vooral dat vertaalt zich vaak in klachten als: hoofdpijn, overprikkeling en gespannen nek en schouders. Dat is niet erg, je brein gaat hier niet door achteruit en je herstel ook niet.

✔ Onderneem vaker een activiteit zoals: een terrasje pakken, in het park zitten, naar een bioscoop of museum gaan. Het went pas naarmate je het vaker doet! Je klachten zullen steeds wat minder worden en het vertrouwen in jezelf groeit.

✔ Geef je zenuwstelsel het signaal dat de situatie veilig is door tijdens de activiteit op je adem te letten; rustig door de buik te blijven ademen en na de activiteit rust te pakken door bijvoorbeeld te mediteren.

✔ Heb plezier, complimenteer jezelf bij thuiskomst, bouw succeservaringen op, vier dit en sta hierbij stil door het bijvoorbeeld op te schrijven!

De terassen zijn weer open, de tafels staan wat verder uit elkaar, er zijn minder mensen en laat het nou net binnenkort mooi weer worden! Groei jij mee?