Hoe ons lichaam reageert op emoties en het wegdrukken ervan

Het emotionele, mentale en fysieke lichaam vormen één geheel en zijn niet drie aparte onderdelen. Zo reageert het lichaam op emoties en spanning of het wegdrukken ervan. Dit kan zich na verloop van tijd uiten in vage klachten zoals darmklachten en een verzwakt immuunsysteem.

Blijf je die emotionele pijn en spanning wegdrukken of negeren, dan kan de lichamelijke pijn (of andere symptomen) erger worden. Je lichaam maakt duidelijk dat het nodig is om stil te staan en te voelen.

Om die ‘mind-body’ connectie wat duidelijker te maken zijn hier een aantal voorbeelden van hoe jouw lichaam kan reageren op gedachten en emoties:

» Wit wegtrekken als je schrikt
» Blozen als je je schaamt
» Het sneller kloppen van je hart bij spanning
» Een “brok in je keel voelen” voelen als je verdrietig bent
» Een “steen/knoop in je maag” hebben als je ergens mee zit
» Misselijk worden als je zenuwachtig bent
» Het overslaan van je hart als je denkt je telefoon te zijn vergeten 😜

Ons lichaam reageert dus continue op wat wij denken en voelen. De vorige voorbeelden zijn natuurlijk onschuldig, maar als je veel stress of emotionele pijn hebt en daar niets mee doet, is de kans groot dat er steeds meer in je lichaam gebeurt en dat die onderdrukte emoties een andere weg naar buiten vinden.

Stilstaan bij wat er speelt, voelen wat er gevoeld moet worden en loslaten wanneer je er klaar voor bent. Zo gaan die emoties en stress niet vastzitten in je lijf.