Long Covid

Heb jij (al langere tijd) klachten sinds het oplopen van het coronavirus, heb je al veel geprobeerd, maar ervaar je nog op verschillende vlakken beperkingen? Bij de meeste mensen met langdurige coronaklachten is sprake van een dysregulatie in het autonome zenuwstelsel. Dit kan veroorzaakt worden door het oplopen van een ongeluk, trauma, ziekte of door chronische stress.

Ontregeling autonome zenuwstelsel
Bij een ontregeld zenuwstelsel kun je last hebben van uiteenlopende klachten zoals (chronische) vermoeidheid, hartkloppingen, een opgejaagd gevoel, duizeligheid, hoofdpijn, brainfog, benauwdheid, slaapstoornissen, concentratieproblemen, last van licht en geluid en overprikkeling.

Zolang er een ontregeling is en jij vastzit in de ‘Fight-flight-freeze’, komt jouw lichaam niet toe aan herstel. Het sympathische zenuwstelsel is voornamelijk geactiveerd, oftewel je brein “denkt” continu dat je in gevaar bent en staat daarom in de overlevingsstand. Dit zorgt ervoor dat je lichaam energie gebruikt terwijl jouw energiereservoir eigenlijk al (zo goed als) leeg is, het ontspannen en opladen vindt namelijk niet voldoende plaats. Dit levert klachten op en zorgt ervoor dat het lichaam niet voldoende mogelijkheid heeft te herstellen van Long Covid. Herstel gaat heel langzaam; met kleine stapjes vooruit en vervolgens vaak met een grote stap weer achteruit.

Advies, ondersteuning & verbinding
Een traject bij Het Breinplein rust op meerdere pijlers. De eerste (en vaak ook belangrijkste) pijler is het kalmeren en het reguleren van het zenuwstelsel. Werken aan de dysregulatie van het zenuwstelsel zorgt ervoor dat jouw systeem op onbewust niveau meer veiligheid ervaart en meer in balans komt. Naast dat dit een positieve werking heeft op de symptomen lukt het ook beter om te ontspannen en op te laden. Tevens zorgt het ervoor dat andere behandelingen meer effect kunnen hebben. 

Vaak zijn twee online (of telefonische) consulten al voldoende om op weg te worden geholpen. Uiteraard is het waardevol om langere tijd ondersteund te worden bij het herstelproces. Na elk consult ontvang je een adviesdocument met daarin de belangrijkste besproken zaken. Aan de hand van dit advies kun je thuis verder werken aan jouw herstel.