Palming, een handige tool bij overprikkeling

Veel mensen kampen regelmatig met overprikkelingsklachten en dat is niet zo gek. Mailtjes en telefoontjes stromen binnen, de agenda is volgepland, de werkdruk is hoog, het openbaar vervoer zit vol en ga zo maar door. De continue stroom aan informatie en prikkels is voor ons brein moeilijk te verwerken en dat kan klachten opleveren. Gelukkig zijn er verschillende tools voor mensen met overprikkelingsklachten, of dat nu door de werkdruk komt, door een hersenschudding of vorm van autisme. Hieronder wordt er ingegaan op één van die tools; Palming.

Palming is een techniek die makkelijk en snel toepasbaar is en helpt ontspannen, ontprikkelen en klachten te verminderen. Deze techniek is momenteel vooral bekend in Amerika en kan worden ingezet bij onder andere overprikkelingsklachten, spanning, hoofdpijn en visuele klachten. Klinkt goed toch?

Hoe werkt het:

  1. Ga aan een tafel zitten en zet beide voeten op de grond.
  2. Wrijf je handen tegen elkaar tot ze opgewarmd zijn.
  3. Zet je ellebogen op de tafel (of je knieën als er geen tafel in de buurt is) en vouw je handen over je ogen, laat hierbij je neus en ogen vrij.
  4. Ontspan, laat je schouders zakken en adem rustig en diep in en uit door de buik. Focus hierbij op de ademhaling en niet op de ogen.
  5. Voor optimaal resultaat wordt aangeraden dit minstens vijf minuten te doen

Last van auditieve overprikkeling? Je kunt Palming ook toepassen op de oren!