Voeding en het brein

Gezonde voeding heeft grote positieve effecten op de werking van ons lichaam en brein en daarmee op ons leven en welzijn. Het onderzoek hieronder is een voorbeeld van hoe gezonde voeding invloed heeft op, in dit geval, stress.
 
De klinisch neuropsycholoog Erik Scherder haalt in zijn boek ‘Hart voor je brein’ een onderzoek aan dat is uitgevoerd onder een groep mensen die veel stress ervaart. Acht weken lang gezonde voeding met veel groente en fruit had in de interventiegroep een daling van de stress score als resultaat, terwijl de controlegroep geen enkele verbetering liet zien. Gezonde voeding heeft dus niet alleen effect op lange termijn!
 

“De darmen worden ook wel het tweede brein genoemd.”

Een mogelijke verklaring hiervan ligt in de aanmaak van serotonine; het gelukshormoon. 80% van de serotonine-aanmaak vindt namelijk plaats in de darmflora! Serotonine zorgt ervoor dat je je goed voelt. Zo bestaat medicatie tegen depressies vaak uit middelen die de serotoninespiegels in de hersenen verhogen.
 
Het is daarom altijd een goed idee om je eetpatronen onder de loep te nemen. Via voeding voorzie je je lichaam en brein van de juiste voedingsstoffen, maar daarmee kun je met “verkeerde” voeding ook verschillende processen uit balans brengen. Hierdoor kun je klachten als vermoeidheid, stress, concentratieproblemen en hoofdpijn ervaren. Verdiep je daarom in wat jouw lichaam écht nodig heeft, zo kun je heel wat klachten voor zijn of aanpakken! Let jij al op je voeding?