Waarom slapen zo belangrijk is en 5 tips om dit te verbeteren

Wist je dat slapen de basis is van onze gezondheid én dat dit alles te maken heeft met het brein? Het doel van slapen is namelijk het “schoonmaken” van de hersenen. Als we wakker zijn produceren we giftige afvalstoffen, die afgevoerd moeten worden naar ons lymfestelsel en dat gebeurt tijdens onze (diepe) slaap! Dit verklaart waarom mensen met chronische slaapproblemen bijvoorbeeld een grotere kans hebben op Alzheimer. Tijdens de slaap worden lichaamsfuncties herstelt en geneest het lichaam zichzelf.

Tevens worden tijdens de slaap emoties verwerkt en onthoudt je wat je overdag geleerd hebt. Overdag slaat het brein informatie op in de hippocampus. Tijdens de slaap wordt de belangrijke informatie herhaald, gereorganiseerd en uiteindelijk opgeslagen in het langetermijngeheugen. Dit gebeurt tijdens de slaap omdat door het lage bewustzijnsniveau wordt voorkomen dat prikkels van buitenaf dit proces verstoren.

“63% van de Nederlanders is ontevreden over eigen slaapkwaliteit.”

Helaas is goed slapen niet zo makkelijk als het klinkt, want maar liefst 63% van de Nederlanders is ontevreden over eigen slaapkwaliteit. Daarom hieronder een aantal adviezen die bij kunnen dragen aan een betere nachtrust.

5 Tips voor een betere nachtrust:

  • Zorg voor regelmaat! Ons brein is namelijk gek op routines. Ga elke dag rond dezelfde tijd naar en van bed.
  • Creëer de juiste slaapomgeving: je slaapt beter in een donkere, stille en koele ruimte. Het liefst zonder afleiding en apparaten waar blauw licht vanaf komt (er zijn apps die dit filteren). Dat blauwe licht zorgt namelijk voor een verminderde aanmaak van slaaphormonen en dat is juist wat we niet willen!
  • Breng zo min mogelijk tijd wakker in bed door. Hoe meer je dit doet, hoe minder je brein het bed associeert aan slapen.
  • Ervaar jij stress, ben je overprikkeld of blijven je gedachten maar doormalen? Er zijn gelukkig verschillende hulpmiddelen die jou kunnen helpen om beter te slapen. Zo helpt een verzwaringsdeken bij het kalmeren van het zenuwstelsel, zijn er veel slaapmeditaties en slaapmuziek te vinden op YouTube en kun je een brainwave app downloaden om slaap te bevorderen
  • Zorg voor voldoende beweging en activiteit gedurende de dag.

🌙