Wat zijn binaural beats en hoe kun je ze inzetten om je gezondheid te verbeteren

Heb jij wel eens gehoord van binaural beats?

Binaural beats brengen jou en je brein in een andere staat van zijn zodat je bijvoorbeeld beter kunt concentreren of ontspannen. Klinkt zweverig, maar het is pure wetenschap!

🧠 Gedurende de dag produceert ons brein hersengolven die veranderen aan de hand van de activiteiten die je doet. Zo verschillen hersengolven wanneer je creatief bezig bent ten opzichte van wanneer je mediteert of gestrest bent.

Hersengolven hebben grote invloed op ons dagelijks functioneren; zo kun je slaapproblemen hebben als jouw brein moeite heeft met het bereiken van deltagolven en is concentreren lastig wanneer je brein de ‘alfa-staat’ niet bereikt.

𝐁𝐢𝐧𝐚𝐮𝐫𝐚𝐥 𝐛𝐞𝐚𝐭𝐬

Met binaural beats help je jouw brein om in de gekozen bewustzijn staat te komen.

Er wordt in beide oren een verschillende toon afgespeeld, waarna het brein (dat dit niet prettig vindt) hier automatisch een derde toon bij maakt; de binaural beat. De trilling van die derde toon is gelijk aan een specifieke hersengolf die jou in een bepaalde gemoedstoestand brengt.

Binaural beats kun je inzetten om bijvoorbeeld te ontspannen, meer energie te krijgen, dieper te slapen of om je beter te kunnen concentreren. Er is veel onderzoek gedaan naar het inzetten van binaural beats en er wordt inmiddels binnen verschillende therapieën gebruik van gemaakt. Een groot deel van emotionele stoornissen, zoals angstklachten en depressies wordt veroorzaakt door een verstoring van de chemische balans in ons brein.

Uit onderzoek van het Brain-Computer Interface Laboratory komt naar voren dat binaural beats bepaalde neurotransmitters triggeren die bijvoorbeeld verantwoordelijk zijn voor een algeheel geluksgevoel. Hierdoor wordt die disbalans tijdelijk rechtgetrokken. Als je niet goed in je vel zit kun je daarom luisteren naar de Alfa frequenties. Deze stimuleren een alerte, maar opbeurende en kalme gemoedstoestand.

De verschillende hersengolven

Alfa: stress verlagend, alert, maar toch ontspannen, creativiteit, sneller informatie opnemen/verwerken en concentratie

Bèta: normale denkstaat, focus, energie, probleemoplossend en logisch denken

Delta: op onbewust niveau begrijpen, diepe slaap, hypnose, herstel en genezing.

– Gamma: multitasken, problemen oplossen, studeren en organiseren, hoger bewustzijn

Thèta: onderbewustzijn, herprogrammeren, meditatie, REM-slaap, diepe ontspanning, creativiteit en inspiratie, beeldend denken

Hoe gebruik je binaural beats

Om naar binaural beats te luisteren, heb je een koptelefoon (of oortjes) nodig die aan beide kanten een verschillende toon kan afspelen. Je kunt binaural beats via verschillende kanalen beluisteren. Op YouTube en Spotify vind je fijne ontspannende muziek in combinatie met binaural beats, maar het gebruik van een app heeft mijn voorkeur.

Er zijn verschillende apps met binaural beats. Ikzelf gebruik hiervoor de gratis Android app ‘Atmoshere: Binaural Therapy’ en die bevalt mij goed. Voor IPhone gebruikers wordt de app ‘BrainWave; 35 Binaural series’ aangeraden (€5,49).

Mijn ervaring

Ik begon met het gebruiken van binaural beats om beter te kunnen ontspannen. Slechts een klein kwartier op de bank met een oogmasker en binaural beats is voor mij vaak al voldoende om dieper te kunnen ontspannen en me weer opgeladen te voelen.

Omdat het mij zoveel opleverde ben ik het ook met andere doeleinden gaan gebruiken. Sindsdien zet ik vaak binaural beats op tijdens het schrijven van mijn posts en het lezen van teksten. Ook zet ik het in als ik me wat energieker wil voelen.